Crònica d’un eclipsi de Sol anunciat

El passat 20 de març va tenir lloc un dels successos astronòmics més importants de l’any: un eclipsi total de Sol.

Malgrat aquest només era visible com a tal des d’una petita franja del nostre planeta (les Illes Feroe i Svalbard se situaven en el punt òptim), des d’Espanya era visible amb una ocultació que oscil·lava entre el 45% (Las Palmas) i el 74% (Pontevedra) en funció de la latitut.

La previsió meteorològica era realment nefasta, i l’oportunitat de gaudir d’aquest espectacle celeste semblava totalment frustrada quan ja des de la nit anterior, tots els meteoròlegs asseguraven núvols densos a tota la península.

No obstant, un eclipsi de Sol és un succés realment rar de veure (a diferència dels eclipsis de Lluna), i el proper està previst per al 2026 (que, qui sap, també pot ser que hi hagi dificultats meteorològiques i de visibilitat), per tant vaig decidir, com a mínim, intentar-ho.

 

Eclipsi de sol entre els núvols. Fotografia amb teleobjectiu i filtre solar

La localització va ser escollida sense tenir en compte els núvols (doncs estaven previstos de tapar el cel arreu), però sí el fet de comptar amb un paisatge característic sobre el qual plasmar les diferents fases de l’eclipsi, o al menys, aquesta era la idea. No obstant, al arribar a la localització, tot i que a priori el cel semblava bastant destapat es va anar cobrint.

Allà em vaig trobar amb en Francesc Muntada i l’Oriol Mas, que prèviament havien quedat en aquest punt, i junts vam decidir fugir dels núvols i continuar carretera cap a l’oest, a la recerca d’alguna possible zona sense núvols… i la vam trobar: just al iniciar l’eclipsi, al costat d’una carretera i davant d’unes antenes ben lletges, sense cap protagonisme de la natura possible… de manera que vaig desistir d’emprar el paisatge com a un element més i em vaig limitar a captar les fases de l’eclipsi per, posteriorment, realitzar un fotomuntatge on totes elles es veien en una sola imatge.

 

Seqüència fotogràfica amb les diferents fases de l’eclipsi de Sol del 20 de març

No se si la imatge és molt impressionant i segurament n’hi ha de molt més originals i creatives, però la veritat és que l’experiència va ser increïble… sobretot en el moment d’ocultació màxima, quan un núvol va tapar el Sol amb el suficient gruix com per permetre’ns veure’l a ull nu, de forma directa i sense intermediaris: només nosaltres, la Lluna i el Sol. Tot un regal.

Recordem que un eclipsi de Sol és un fenomen que té lloc quan la Lluna s’interposa entre el Sol i la Terra. La proximitat del nostre satèl·lit i a la seva mida relativament petita fa que, des d’una petit punt del nostre planeta, la Lluna oculti el Sol i es faci la foscor.

Diferents cultures han intentat explicar aquests fenòmens a l’antiguitat, tots ells místicament relacionats amb mals auguris o lluites ancestrals entre deïtats, i no és difícil arribar a comprendre tals temors, ja que durant un eclipsi de Sol el dia es torna nit, les temperatures baixen i els animals s’adormen com si de la veritable nit es tractés.

 

Eclipsi de Sol del 4 de gener de 2011

Per a fotografiar un eclipsi de Sol, és necessària una bona previsió de l’àrea del cel que cobrirà l’Astre Rei quan succeeixi. Això ho podem fer amb programes com Stellarium i Photographers Ephemeris, o consultant pàgines i blocs d’astronomia.

També caldrà comptar amb el material adient: Les altes velocitats necessàries per capturar el sol no fan extremadament necessari el trípode, però si que és molt aconsellable, sobretot si es pretén composar amb el paisatge o fer un seguiment de les seves fases. També necessitarem un bon teleobjectiu per a captar el Sol el més gran possible (fins i tot un telescopi si tenim adaptador per la càmera). Però el més important seria la utilització d’un filtre solar. El podeu comprar a òptiques i botigues d’astronomia. Té l’aspecte d’un paper de plata i es col·loca davant de l’objectiu. Es molt important recordar que mai hem de mirar directament al Sol o podríem malmetre seriosament la nostra vista. Tampoc serveixen ulleres de sol ni radiografies, però amb aquest filtre podem observar el fenomen a través del visor de la càmera o la pantalla LCD. S’ha de tenir en compte que el sensor és sensible a la llum, i que si fotografiem sense filtre, també es pot espatllar.

I tu? Vas fotografiar l’eclipsi? Vas poder gaudir-lo?

Si t’apassiona l’astronomia i la fotografia i vols aprendre més sobre aquests temes, ens veiem a l’apartat “activitats” d’aquesta web!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt