Sideral: història d’un projecte

L’estiu de 2009 em trobava estrenant la meva primera rèflex digital. Els Alps Francesos em van servir d’escenari per a les meves primeres imatges digitals i des del lloc on em s’allotjava i treballava veia cada dia una impressionant i bella muntanya, La Muzelle. Cada nit observava com una agrupació de estrelles molt brillants es passejaven sobre les neus de la glacera. Una nit vaig agafar la meva càmera, el meu trípode i el disparador, i, havent calculat el moment òptim, em vaig dirigir camp a través, fins al punt de vista que m’agradava i que havia visitat de dia. Vaig realitzar una foto després d’una altra, sense tenir el més mínim coneixement previ sobre astrofotografia i aquella nit vaig immortalitzar el que jo vaig pensar que seria la constel·lació del drac sobre la muntanya. Un temps més endavant vaig descobrir que aquella constel·lació, en realitat era la de l’escorpí, i passat  més temps, me n’adonaria de l’important que seria per a mi aquella primera foto i el que representaria per a mi l’astrofotografia de paisatge.

 

Escorpí sobre La Muzelle, 21 de juliol de 2009

Avui passen ja uns dies de la presentació en públic del meu llibre SIDERAL, amb algunes de les meves millors imatges, acompanyades d’interessants textos sobre mitologia, astronomia i experiències personals sobre el terreny. Un llibre, que realment va començar a prendre forma el 2013, quan vaig realitzar la maqueta del mateix com a treball de final de carrera a la Universitat Politècnica de Catalunya i el qual m’enorgulleixo d’haver deixat madurar fins avui, gairebé 5 anys més tard. Aquest temps de cocció de més i a foc lent, m’ha permès perfeccionar el seu contingut, realitzar noves i creatives imatges i aconseguir uns acabats que freguen la perfecció.

 

Fotografia realitzada per en Martín Gallego, durant la inauguració de l’exposición SIDERAL, en el museu Torre Balldovina

Sideral és el resultat de gairebé 10 anys fotografiant el cel. És un llibre sobre les estrelles a través dels ulls de la fotografia, la ciència, la natura i dels mites. Un llibre per a tots els que gaudeixen mirant al cel. Des de les estrelles i les constel·lacions fins a la magnífica Via Làctia. Des dels moviments del nostre satèl·lit fins fenòmens com eclipsis, cometes i aurores boreals: Sideral és un viatge apassionat a través del temps i la màgia de la nit amb la companyia de les estrelles.

El llibre també és ple d’aventures i experiències personals. Cada fotografia és acompanyada de la seva descripció, que pot ser una explicació astronòmica, una tècnica fotogràfica, un discurs sobre composició o fins i tot una història personal. A més a més, per l’alegria dels fotògrafs i aficionats, tots els ajustaments tècnics, com la velocitat d’obturació, l’obertura, la càmera i els objectius utilitzats, es mostren en cada imatge del llibre.

Es tracta d’un llibre 100% autoeditat i sense suport editorial, amb la finalitat de realitzar un producte final fidel a les meves idees i dissenys originals, tenint un control total en tots els aspectes de la seva forma final. Gràcies a la meva formació al CITM – UPC comptava amb els coneixements tècnics per a dissenyar i maquetar el meu propi llibre, aspectes que ja vaig posar en pràctica en la meva primera publicació, DEL CONGOST A LA CALMA (2013). Tot i així, la manca del suport d’una editorial feia impossible el finançament del projecte.

 

Captura de pantalla de la maquetació del llibre a InDesign

Aquí va entrar la plataforma Verkami, que utilitza el sistema crowdfunding, que ajuda a donar a conèixer projectes d’autors per trobar finançament a partir de petites aportacions individuals que realitzen els usuaris a canvi de recompenses com, per exemple, aparèixer en els agraïments del llibre o obtenir descomptes en els exemplars, entre moltes altres opcions.

El crowdfunding del meu projecte va tenir una bona rebuda i una elevada participació per part dels mecenes. També, alguns col·laboradors importants van fer les seves aportacions fora de Verkami, de manera que les despeses d’impressió van quedar totalment cobertes. En total 163 mecenes van participar en la meva campanya, al mateix temps que algunes empreses com EGM, Casanovafoto, AUSTRALphoto i Albert Masó van donar una important empenta que agraeixo enormement. També vaig poder comptar amb l’ajuda de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i l’Observatori Astronòmic del Montsec per a la revisió científica del llibre i la de Tato Rosés per a la revisió de textos i estils. A tots ells dono les gràcies per tota l’ajuda.

 

Captura de pantalla del tancament de la campanya a Verkami

Finalment, la gran sort va ser, després de entrevistar-me amb diverses impremtes, trobar a Litografia Rosés i SYL. Crec que ha estat una de les grans sorts de tot això, sobretot conèixer a Ferran Peñalver, un dels grans professionals darrere de la impressió del llibre, qui em va proposar provar una nova i innovadora tècnica, el XCMYK, sent sideral un dels primers llibres al món a ser imprès amb aquesta tecnologia. Aquest nou sistema, permet expandir la regió de colors representables en la impressió, evitant pèrdua de tons, saturació i intensitat en les imatges a la qual es veuen sotmeses les imatges en passar de RGB (colors en pantalla) a CMYK (colors en impressió). Totes les persones que van treballar en la impressió de Sideral es van bolcar al complet i van fer el seu major esforç, garantint el resultat que avui és el llibre.

En sideral, tots els detalls estan pensats. Com fotògrafa de natura em dec a una ètica professional i a promoure la seva preservació. És per això que en la realització d’aquest llibre s’han utilitzat materials certificats amb el segell PEFC. Les tintes utilitzades en la seva impressió, H-UV, no contaminen en no produir ozó ni necessitar vernissos. Finalment, no s’ha realitzat embalatge dels exemplars per evitar l’ús de plàstics, una dels deixalles més nocives per al medi natural.

Ara, uns dies ja després de la presentació oficial de SIDERAL, puc per fi descansar i veure en perspectiva el conjunt de tot el treball realitzat. La bona rebuda del llibre en aquestes primeres presentacions em fa adonar-me que tot l’esforç, el treball minuciós i els detalls han valgut la pena. Agraeixo de nou a tots els que m’heu ajudat a arribar a aquest punt i a tots els que ja teniu o penseu en adquirir el llibre, espero que ho gaudiu molt. Us endueu amb vosaltres un llibre ple de somnis, experiències, aventures i moltes, moltes estrelles.

Test de color
Arribada de les capses amb 1000 unitats de SIDERAL a casa
A punt de començar la primera presentació de SIDERAL a la librería Altaïr

Recentment he preparat un apartat tipus “botiga” per si voleu adquirir SIDERAL des de la meva web. El trobareu a la seva pròpia pestanya, “Sideral”, al menú superior d’aquesta pàgina web. També en aquest apartat podeu consultar el llistat de llibreries d’Espanya on es pot comprar o fins i tot podeu demanar a la vostra llibreria de confiança que us ho portin d’Altaïr, el distribuïdor oficial. També us convido a que, si us ha agradat sideral i em voleu donar un cop de mà amb la difusió del projecte, compartiu la vostra opinió amb les vostres amistats o a través de les xarxes socials. MOLTES GRÀCIES 🙂

Si vols adquirir el teu exemplar de SIDERAL, fes clic aqui

 

Portada del libro

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt